University of Toronto Magazine University of Toronto Magazine
Artistic rendering of front campus
Artistic renderings by KPMB AND MVVA
Places

Goodbye to Cars!

U of T embarks on a bold plan to restore, renew and beautify the historic St. George campus

What was old will be new again. And what is new will be harmonized with the old.

After months of study and public engagement, the Landscape of Landmark Quality competition has selected a consortium of KPMB Architects, Michael Van Valkenburgh Associates (MVVA) and Urban Strategies to restore, renew and beautify the central spaces of the University of Toronto’s historic St. George campus.

“This was a difficult decision owing to the great imagination shown by the entrants,” says Scott Mabury, U of T’s vice-president of operations and co-chair of the Landmark Committee overseeing the competition. “The quality of the submissions has redoubled our conviction that this project is entirely worthy of the time and resources it will entail.”

The winning proposal, which envisions a car-free necklace of paths around King’s College Circle, a stately column of oak trees along Tower Drive and granite surfaces in place of asphalt and concrete, is a point of departure, not a final blueprint. The eventual design will depend on what the development team learns through further public consultations.

“We have been committed to soliciting feedback from the community and will consult much more extensively over the next several months,” Mabury says, noting that the university received more than 600 responses after the initial presentation of the four shortlisted proposals in Convocation Hall in September.

“If there is one thing this process has taught us all, it is how deeply students, faculty, alumni and staff love the landscape of this university and how strongly they feel about its future. We have been guided by their passion. There was a lot of support for the winning team,” says Mabury.

Artistic rendering of St. George front campus by Convocation Hall
The winning bid proposes to redesign Convocation Plaza from the bottom up. In place of an asphalt surface, the designers suggest granite pavers of varying shades that connote the many diverse activities embraced by the front campus and the university

The schedule requires that team to submit a plan in September 2016 that includes design details, an outline of engineering needs and estimates of the duration and cost of the project. All of this will entail teamwork, both within the winning consortium and with members of the university community and U of T’s neighbours.

“In a university environment, one expects dialogue and exchange to characterize a process like this,” says Michael Van Valkenburgh, president and CEO of MVVA. “We expect feedback, we welcome it and we enjoy it.”

KPMB, MVVA and Urban Strategies got the nod in part for their respectful approach to renewing one of Toronto’s most historic neighbourhoods. “I think what we like most about this proposal and this team is their understanding of the scope of the project and especially their recognition that what we have in our landscape is already a truly remarkable resource,” says Donald Ainslie, principal of University College, co-chair of the Landmark Committee and a member of the evaluation panel. “Their approach was: ‘Look, you’ve got some great stuff already.’ That was the indication that they knew what the university and community were looking for.”

It was helpful that the winning consortium of landscape architecture, architecture and urban design professionals had worked with universities before. Princeton University has hired Toronto-based Urban Strategies to lead its campus planning effort, with KPMB and MVVA as part of their team. MVVA, a landscape architecture firm with offices in New York and Cambridge, Massachusetts, was in charge of the restoration of Harvard Yard, which received a 1994 Honor Award for Excellence in Historic Preservation from the U.S. National Trust. “Harvard Yard was in some ways a similar kind of project,” Ainslie says. “You’re taking one of the crucial landscapes of the country. And you’re not trying to reinvent it. You’re trying to make it live up to its history.”

Artistic rendering of walkway by Sir Daniel Wilson Residence
The winning proposal would widen the main path from St. George Street through the arch at Sir Daniel Wilson Residence, and flank the walkway with new benches to increases opportunities for social encounters

While the KPMB/MVVA/Urban Strategies plan is very much a work in progress, a few things are certain. There will be no more parking or traffic on King’s College Circle, except for service vehicles and to provide access for people with disabilities. “This was a premise of the competition, but the benefits are very clear to us,” says Bruce Kuwabara (BArch 1972), a founding partner of KPMB. “You realize the beauty of that space when there are no cars there. It’s remarkable.”

Car parking does not disappear but goes underground. “We are required by city bylaw to maintain a certain number of spaces so neighbours don’t bear the brunt of 400 more cars on adjacent streets,” Mabury explains.

KPMB/MVVA/Urban Strategies seeks to make a virtue of this necessity by proposing modern glass pavilions beside the J. Robert S. Prichard Alumni House and in front of the Medical Sciences Building that would provide access to the parking garage and bicycle parking.

The Medical Sciences pavilion as represented in the architects’ preliminary drawings has a curved roof inspired by the shape of Convocation Hall and an indoor-outdoor café. The familiar broad concrete staircase would be replaced by gently sloping, accessible paths and terraced seating. “This was a terrific opportunity to create a great ‘hang space’ for students and faculty,” says Shirley Blumberg (BArch 1976), a KPMB founding partner.

The architects also propose to redesign nearby Convocation Plaza from the bottom up. In place of the nondescript asphalt surface (itself overlaid last August by a playful but temporary blue-dotted pattern) they suggest granite pavers of varying shades that connote the many diverse activities embraced by the front campus and the university.

Stone surfaces are central to the KPMB/MVVA/Urban Strategies proposal. “There’s a timelessness to using stone as paving,” says Van Valkenburgh. “It’s a beautiful material that is going to last much longer than asphalt – many decades or a century.”

Stone has other practical virtues: Gradations in tone and texture provide cues to cyclists and pedestrians to interact safely, according to the brief from KPMB. Interlocking walkways around the circle encourage natural interaction with the famous green pasture at the centre.

As part of the proposal, Tower Road, leading from Hoskin Avenue to the memorial arch of Soldiers’ Tower, would become a processional walkway with columns of oak trees dividing the road from the athletic fields of the back campus. The proposal envisions trees south of the tower as well, along a straightened Tower Road extension. “Changes to Tower Road through the Landmark process will have a significant impact on University College, Hart House and Soldiers’ Tower,” Ainslie comments. “A renewed Tower Road will no longer feel like a back alley, but will be a real campus entrance that highlights the university’s important cultural resources.”

Artistic rendering of Tower Road
Tower Road, leading from Hoskin Avenue through Soldiers’ Tower to King’s College Circle, would become a processional walkway with columns of oak trees

While KPMB/MVVA/Urban Strategies prevailed in the competition, some elements from the rival proposals (by Janet Rosenberg & Studio + ArchitectsAlliance, DTAH + Michael Van Valkenburgh Associates and Public Work + Greenberg Consultants) attracted much interest. One was the reintroduction of a water feature to Hart House Circle, where McCaul’s Pond once stood. “Lots of people were captivated by that idea,” Ainslie says. “But others wondered whether it would actually work with issues around geese, insects and risk management.”

A related question is how to integrate and repurpose the Louis B. Stewart Observatory – a building that dates from the 1850s, but was moved to its present location in Hart House Circle in 1908. It currently houses the University of Toronto Students’ Union, which will be relocating to the new Student Commons on College Street in 2017.

Another proposal with curb appeal was a winter recreational feature, such as a skating rink. Whether and how it could be implemented remains to be seen.

Many questions await detailed analysis, including an estimate of cost. “We know how proud our alumni are of U of T and how important its landscape is to their positive feelings about the university,” Mabury says, “Fundraising is essential to this project and we hope all members of the community are given the opportunity to contribute.”

Some design elements of the proposal will survive, others will be superseded. But the intention to move forward is fixed. “We didn’t pick the plan, we picked the team,” Ainslie says. “We want the team that has the skill and has a planning strategy that speaks to the diversity of our community and can sustain the life of a busy campus every day.

“This is one of the crucial landscapes of our country. I think an approach that values what we have and makes the most of it, rather than tries to make it something else, is the one that resonates more broadly with the community.”

Arthur Kaptainis is a senior writer with U of T Communications.

Recent Posts